martes, 22 de marzo de 2011

A vide e o viño (2)


A vide é unha planta da familia das vitáceas. En orixe distinguíanse entre as variedade vitis vinífera sylvestris y vitis vinífera sativa (cultivada). Unha das súas características e que é hermafrodita, cousa que facilitaba a súa expansión polo continente con maior facilidade. Dela sae un froito denominado uva e agrupado en acios. Este froito é a materia prima coa que se fai o viño. O proceso, inda que sinxelo, sufriu unha notable evolución dende séculos ata chegar ó momento actual no que a incorporación de tecnoloxía fai factible acadar calidade e cantidade a un mesmo tempo.
No caso que nos ocupa, temos que facer especial mención á uva albariña, xa que é o insumo por excelencia da adega que imos analizar. Os viños elaborados con esta uva (monovarietais) presentan unhas características comúns:
  • A cor é amarello-pallizo, brillante, con irisacións douradas e verdes.
  • No nariz posen aromas florais e froitais finos y distinguidos
  • Na boca son frescos e suaves, con suficiente corpo y grado alcohólico, acidez equilibrada, harmoniosos e de amplos matices.
  • O seu retrogusto é pracenteiro, elegante e completo
Debemos de ter en conta tamén que estás variedades (tanto o albariño como as demais que se cultivan baixo a D.O. Rias Baixas) son propicias para os climas temperados como é o caso do clima atlántico do que goza o citado emprazamento. É esta unha das razóns polas cales a uva albariña se está a adaptar moi ben na península de California (EUA).